Columbus training nu ook in de Randstad!

Vanaf oktober 2024 bieden we de Columbus training ook
op Vrijhaven Zwier in Vinkeveen aan.
Voor meer informatie over de locatie:

Skip to main content

Prestatiedruk overwinnen met persoonlijke groei

Prestatiedruk
prestatiedruk

Gijs (25) overwon prestatiedruk door persoonlijke ontwikkeling. Zijn verhaal begint op een doodgewone dag op zijn werk. Daar, in de bar bij een sportschool in Amsterdam, vond een onverwachte ontmoeting plaats die zijn leven zou veranderen. Wat als een bestelling van een haver-capu begon, eindigde in een inspirerend gesprek met deze klant. Zij introduceerde Gijs aan de Columbus training van Corinor People & Tribe, een keuze die zijn kijk op het leven een stuk lichter zou maken.

Gen Z wil de kans om meer aan zichzelf te werken 

Net als Gijs willen veel Gen Z’ers (geboren tussen 1997-2012) de kans grijpen om meer aan zichzelf te werken. Onterecht wordt Gen Z vaak weggezet als de “sneeuwvlokjes generatie” die verwend en niet weerbaar is. Niets is minder waar. 

Echter, opgegroeid met digitale prikkels en in tijden van crisis, kan onze geïndividualiseerde maatschappij echter wel overweldigend en intens aanvoelen. Gen Z’ers ervaren prestatiedruk en stress door hoge maatschappelijke verwachtingen

In tegenstelling tot generaties die daar langer mee wachten, richt Gen Z zich als gevolg van die prestatiedruk eerder op persoonlijke groei en ontwikkelingsmogelijkheden. Gijs is daarin geen uitzondering. “Ik zie persoonlijke ontwikkeling als een kans om mijn vaardigheden te verbeteren en bewuster te worden van mijn gedrag, keuzes en mijn relaties met anderen.”

Werkgevers kunnen hierop inspelen. Om toptalent aan te trekken en te behouden is het van belang om jongere generaties hierin tegemoet te komen en te stimuleren.

Gijs stond er echter zelf al voor open om zich te ontwikkelen. “Ik wilde gewoon meer uit mezelf halen en beter begrijpen wat mij drijft”, legt hij uit. Zijn nieuwsgierigheid en verlangen om te groeien, hielpen hem tijdens de training om patronen te doorbreken, maar daarvoor moest hij wel uit zijn comfortzone stappen.

Het doorbreken van prestatiedruk met praktische oefeningen

Tijdens de Columbus training, die bestaat uit 1 op 1- en groepscoaching, gecombineerd met praktijkoefeningen, worden deelnemers uitgedaagd hun inzichten te testen. “Ik realiseerde me tijdens een oefening dat ik het vervelend vond dat ik aan mezelf twijfelde. Het leek een simpele puzzel, ‘dat zou ik moeten kunnen’, maar ik kon het niet,” vertelt Gijs. 

De oefening hielp Gijs inzien dat hij veel prestatiedruk voelde die hij zichzelf had opgelegd. “Omdat ik wil dat andere mensen dat ook zien, dat ik het kan, maar als ik vrij zou kunnen zijn van die goedkeuring, zou ik me niet zo druk maken,” concludeert hij.

De training was een wake-up call voor Gijs. Hij ontdekte  waarom hij zo streng voor zichzelf was en hoe hij deze zelfkritiek kon overwinnen

“Het was confronterend, maar ook bevrijdend om te beseffen dat ik niet perfect hoef te zijn. Ik heb geleerd om milder voor mezelf te zijn, fouten te accepteren en misstappen te zien als een onderdeel van mijn leerproces.”

Het effect van een diepgaande interne reis  

De diepgang van de training overtrof Gijs zijn verwachtingen. “De manier waarop ik nu naar dingen kijk is veranderd. Ik ben veel bewuster van wat ik doe en wat ik wil doen,” vertelt hij. Deze nieuwe visie hielp hem recent toen hij aan zijn nieuwe baan in sales bij Argentex begon. 

“Het is spannend en uitdagend, maar door de training kan ik veel beter relativeren en ben ik zelfverzekerder in onbekende situaties,” zegt Gijs.

De structuur en methodologie hielpen Gijs om zijn gedachten en emoties beter te begrijpen. “Voorheen kon ik me enorm druk maken over nieuwe uitdagingen, maar nu omarm ik deze momenten en zie ik ze als kansen om te groeien.” 

Zijn nieuwe perspectief gaf hem de moed om zich volledig te storten op zijn nieuwe rol. “Ik weet nu beter hoe ik moet omgaan met stress en onzekerheid. Dit heeft mijn zelfvertrouwen enorm vergroot,” voegt hij toe. “Vandaag vroeg een collega mij nog of ik het spannend vond, ‘Ja’ zei ik, en dat luchtte op.” 

Meer bewustwording en zelfverzekerdheid 

Bij een nieuwe baan horen nieuwe uitdagingen. “Ik moet nu CFO’s bellen en cold calling is niet altijd even makkelijk. Sinds het volgen van de training ga ik anders met zulke situaties om,” zegt Gijs. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig in zijn professionele leven, maar maken ook een positieve impact op zijn persoonlijke relaties. “Ik kan nu veel beter relativeren en kiezen voor positieve gedachten.” 

Een betere relatie met jezelf verbetert je relaties met anderen

Een van de grootste veranderingen die Gijs opmerkt, is zijn relatie met zijn vader. “Ik durfde meer te zeggen en uit te spreken, wat leidde tot minder conflict en een volwassenere relatie,” deelt hij. Voorheen vermeden ze vaak moeilijke gesprekken, uit angst voor confrontaties.  

“Door de oefeningen en gesprekken tijdens de trainingen leerde ik positiever te reageren, zonder oordeel. Ik heb geleerd om vanuit een volwassen perspectief te communiceren en niet vanuit emoties. Dit heeft echt een groot verschil gemaakt,” voegt hij toe. 

Gijs merkt ook verschil in de relaties met zijn vrienden. Hij probeert ook op een positieve manier aan anderen door te geven dat “je druk maken om iets waar je weinig invloed op hebt ook weinig zin heeft”. 

Deze persoonlijke groei werd verder versterkt door de oefeningen en gesprekken met Natasja en Wendy tijdens de trainingen, die hem hielpen om situaties anders te benaderen en positiever te reageren.

Meer doorzettingsvermogen en minder prestatiedruk 

Gijs besefte al snel dat hij ook de Mandela training wilde volgen. “Het is een drieluik, als je alle stappen doorloopt kun je volledig alle voordelen ervaren,” zegt hij. De Mandela training daagde Gijs uit om nog dieper te gaan. “Ik merkte dat het verwatert als ik niet actief bezig blijf met wat ik heb geleerd. Tijdens de Mandela training heb ik mijn inzichten verdiept en verankerd,” vertelt Gijs. 

“De Columbus- en Mandela training zitten zo goed in elkaar. De klik die je met elkaar maakt in een paar dagen is heel bijzonder en de resultaten ook. Ik zou het iedereen aanraden, of je nu lekker in je vel zit of wat minder, dat maakt niet uit.”  

Grootste dromen gaan gepaard met uitdagingen en prestatiedruk

Gijs heeft grote dromen voor de toekomst. “Mijn doel is nu om in sales door te groeien en misschien uiteindelijk in fashion te werken. Ik besef dat ik de vrijheid heb om te doen wat ik wil,” vertelt hij. 

“Ik wil echt leren om vanuit mezelf keuzes te maken en te genieten van het leven. Doen wat mij gelukkig maakt, omdat ik van daaruit ook beter met anderen kan verbinden,” zegt hij vastberaden. 

Deze visie voor de toekomst is een resultaat van de trainingen die Gijs heeft gevolgd. Hij leerde zijn prioriteiten te herdefiniëren en zijn dromen na te jagen. “Ik weet dat ik mijn eigen pad kies en dat geeft me zoveel rust en vertrouwen.”

Hij heeft geleerd dat geluk en succes niet alleen afhangen van externe omstandigheden, maar vooral van de keuzes die hij zelf maakt. De training heeft Gijs geholpen om positiever in het leven te staan. “Natuurlijk zijn er dingen die minder leuk zijn, maar de manier waarop je met situaties omgaat, kan veel veranderen,” 

Deze nieuwe mindset heeft Gijs geholpen om met meer veerkracht en optimisme door het leven te gaan. “Ik zie nu uitdagingen als kansen om te groeien in plaats van obstakels. Dit heeft mijn hele perspectief veranderd.”

Wat kan Gen Z doen aan verwachtingen en prestatiedruk? 

Wat zou Gijs anderen aanraden? “Focus je op dat waar je zelf invloed op hebt.” Dit advies komt voort uit zijn eigen ervaringen en de vele gesprekken die hij heeft gehad met vrienden. “Het leven wordt zoveel leuker als je vanuit jezelf keuzes maakt en daar achter durft te staan,” benadrukt hij.

“Het is belangrijk om te begrijpen dat je je eigen pad kunt kiezen en dat je niet hoeft te voldoen aan de verwachtingen van anderen om goede relaties te onderhouden,” zegt Gijs. 

Kiezen voor je eigen ontwikkeling en leren vanuit je eigen kracht keuzes te maken is iets waar je de rest van je leven voordeel uit haalt. 

“Als je leert om vanuit je eigen kracht te handelen, wordt het leven zoveel leuker en betekenisvoller. Meer over jezelf leren is gewoon heel gaaf. Het zorgt er ook nog eens voor dat je relaties verbeteren. Vervolgens geef je je leven vorm en richt je het in. Dat betekent dat je authentieke keuzes maakt die bij je passen, ik denk dat je dan ook het meest bereikt.” Wil jij net als Gijs aan jezelf werken en je droomleven realiseren? Doe mee aan de eerstvolgende Columbus training bij Corinor People & Tribe Development

Werk samen met ons aan je persoonlijke ontwikkeling

Ervaar je ook prestatiedruk en wil jij net als Gijs je veerkracht verbeteren? Ga samen met ons aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Meld je hier aan.

Heb je vragen over onze trainingen en programma’s? Neem contact met ons op.

Verbind met ons via LinkedIn, Instagram en Facebook.