Skip to main content

Frank geeft zijn burn-out herstel een boost met de Columbus training

Burn-out herstel Columbus training
burn-out herstel

Onder hoge druk van strakke deadlines in de juridische sector bevond Frank,
een ervaren rechter, zich plotseling op een kruispunt. Met meer dan een decennium
ervaring en een bruisend privéleven leek alles perfect, totdat zijn lichaam andere
signalen gaf die niet meer te negeren waren. Dit is het verhaal van Frank’s
ontmoeting met zijn grenzen, zijn burn-out diagnose en de zoektocht naar herstel die
hem leidde naar de Columbus training.

“Mijn gevoel is losgewrikt, daar ben ik heel blij mee, want dat zat
verstopt achter een hele dikke deur, en die deur staat nu op een
flinke kier.”

De positieve en negatieve invloed van perfectionisme

In Nederland kampten 1.6 miljoen mensen in 2022 met burn-out klachten, die worden in de meeste gevallen veroorzaakt door werkgerelateerde stress.   

Overmatige stress vanwege werk kan in iedere branche voorkomen. Echter, in de juridische wereld, waarin Frank* zijn carrière heeft opgebouwd, zijn hoge stressniveaus en strakke deadlines aan de orde van de dag. 

Uit onderzoek van Werk&Geluk, blijkt dat juristen op 3 staan in de top tien van beroepen met de hoogste werkdruk. Er is een constante druk om te presteren, maar die wordt veelal als “normaal” beschouwd.

Ondanks de hoge werkdruk bouwde Frank een solide reputatie op als een technische rechter die complexe zaken met precisie en grondigheid behandelt en zijn oordeel op stevig gemotiveerde wijze in een vonnis weet neer te leggen. 

Frank’s vermogen om juridische finesses te begrijpen en toe te passen, is een waardevolle troef in de rechtszaal. Zijn toewijding en nauwgezetheid versnelde zijn klim naar een gewaardeerd figuur in de juridische gemeenschap.

Hoewel precisie in zijn vak vaak als een goede eigenschap wordt beschouwd, vertelt Frank dat het tegelijkertijd een uitdaging vormde. Het streven naar perfectie kan leiden tot overmatige zelfkritiek en stress, zelfs bij iemand met zijn indrukwekkende staat van dienst. 

“Ik stopte nooit met mijzelf afvragen of ik beter had kunnen presteren,” legt Frank uit. “Het verlangen naar perfectie kan een tweesnijdend zwaard zijn, en het begon mijn gezondheid te beïnvloeden.”

De invloed van een burn-out: een neerwaartse spiraal 

burn-out herstel

Frank’s burn-out bracht niet alleen een fysieke uitputting met zich, maar ook een emotionele tol. “Ik merkte dat ik elke dag moe was, ongeacht hoeveel ik had geslapen. Zelfs in het weekend kon ik mijn energie niet terugwinnen,” herinnert hij zich. Zijn gedrag werd hoekiger en voor zijn omgeving was hij niet de leukste versie van zichzelf. Langzaam sloop het cynisme in zijn gedachten; de passie voor zijn vak vervaagde en hij begon te twijfelen over de impact die hij maakt. 

De weg naar burn-out herstel 

Het eerste half jaar na zijn diagnose stond Frank’s hoofd niet naar persoonlijke groei. “Qua energie was dat echt niet mogelijk. Maar ik ben wel tijdens de zomervakantie gaan nadenken: ‘Hoe kom ik nu wel verder?'” 

Na een rustige zomer kwam Frank tot de conclusie dat hij naar twee dingen op zoek was. “Allereerst een vorm van training of coaching die mij kon helpen bij het vinden van de antwoorden op de grotere vragen in het leven en daarnaast heel scherp te krijgen waar ik energie uit haal. In de tweede plaats wilde ik mij op een of andere manier bevrijden van de last van perfectionisme. Voor beide was ik inmiddels klaar.” 

Op advies van een goede vriendin kwam Frank vervolgens bij Corinor People & Tribe terecht. Daar nam hij deel aan de Columbus training.

De vierdaagse training, die plaatsvond in de inspirerende omgeving van een oud klooster, bood Frank de handvatten om zichzelf beter te leren kennen. Hij leerde onder andere om zich opnieuw open te stellen en zo nieuwe diepgaande verbindingen te maken. 

De impact van de Columbus training tijdens burn-out herstel

De Columbus training speelde een cruciale rol in het herstelproces van Frank’s burn-out. Cruciaal in dit proces was voor hem het moment. 

Met de aangereikte tools kon Frank direct aan de slag. Hij past nu dagelijks de geleerde inzichten toe in zijn verdere herstelproces. Deze bieden hem de kans om zijn professionele leven onder de loep te nemen, maar ook om op een dieper niveau met zichzelf en anderen te verbinden.

“Als iemand mij vooraf zou hebben verteld over verbindingen op zielsniveau, zou ik absoluut sceptisch zijn geweest, maar ik heb het zelf ervaren.” 

De training zorgt ervoor dat Frank op professioneel, maar ook op persoonlijk niveau mensen op een andere manier benadert. 

Frank legt uit: “Ik wil werkelijk verbinden met de contacten, de vriendschappen en relaties die ik heb.” Deze behoefte aan diepere verbinding weerspiegelde zijn groeiend bewustzijn van het belang van de relaties in zijn leven.

“Als ik iemand nu een knuffel geef, dan is het gemeend en komt het vanuit het hart, dat voelde voorheen nog weleens anders, dan deed ik het omdat het verwacht werd.” Daarnaast merkt hij dat het hem lukt om minder streng te zijn voor zichzelf en liefdevoller voor de mensen om hem heen. De Columbus training heeft voor Frank deuren geopend waarvan hij niet wist dat zij er waren.

Hoe Frank de toekomst ziet na zijn burn-out herstel

Frank vertelt dat hij zich heeft ingeschreven voor de volgende training, de Mandela training, en dat hij zijn persoonlijke groei zeker verder wil ontwikkelen. 

Met drie nieuwe ijkpunten, “verbinding, creativiteit en intuïtie” in zijn leven kijkt Frank vol optimisme uit naar de toekomst. Tijdens de vervolgtraining wil hij ontdekken hoe hij zijn ijkpunten op praktische wijze in het dagelijks leven kan implementeren. 

“Om uit mijn proces ten volle de winst te halen, moet ik die laatste vertaalslag ook kunnen maken. Anders kom ik gewoon weer terug in mijn oude werkomgeving met dezelfde werkprocessen en de manier waarop deze worden aangestuurd; die zullen niet veranderd zijn. Het enige wat veranderd is, ben ik en ik heb nog stappen te zetten. Ik wil dat de ijkpunten als het ware deel gaan uitmaken van mijn programmering, en dat is waarom ik de Mandela training ga doen.”

Naast zijn deelname aan de trainingen van Corinor People & Tribe heeft Frank via zijn werkgever hulp gekregen van een perfectionismecoach, die hem leert zijn kwaliteit van precisie na zijn burn-out herstel gerichter in te zetten.

Advies voor mensen met burn-out klachten

Frank sluit af met advies voor mensen die in een vergelijkbare situatie van burn-out herstel verkeren: “Ik zou iedereen de Columbus training gunnen, zelfs de mensen die vooraf niet precies weten wat zij eruit willen halen. De deelnemers aan mijn editie van de training gingen immers allemaal naar huis met een rugzak gevuld met nieuwe inzichten. Specifiek voor mensen in een burn-out, of in de herstelfase, zou ik zeggen dat deze training je scherp zicht geeft op waaraan je energie verliest en waar je van opleeft; het onbenutte potentieel noemen ze dat bij Corinor People & Tribe. Dat is een belangrijke mijlpaal tijdens mijn burn-out herstel.”

*Om redenen van privacy en veiligheid, in verband met zijn professionele rol binnen de juridische branche, is ervoor gekozen om in dit artikel gebruik te maken van een pseudoniem.