Columbus training nu ook in de Randstad!

Vanaf oktober 2024 bieden we de Columbus training ook
op Vrijhaven Zwier in Vinkeveen aan.
Voor meer informatie over de locatie:

Skip to main content

Van burn-out naar balans: Priscilla’s reis naar meer zelfzorg

Help ik zit in een burn-out
burn-out

Foto van Priscilla, oud-deelnemer van de Columbus training

“Ik liep vast in mijn burn-out herstel, dus ik dacht: ‘misschien is het onbekende precies wat ik nodig heb,’ En dat bleek te kloppen.”

Priscilla, een gedreven medewerker in klachtenafhandeling, raakte uit balans nadat er in haar privéleven grote veranderingen plaatsvonden. Haar reis naar zelfzorg en herstel begon nadat haar dokter een burn-out diagnose stelde. Deze burn-out beïnvloedde naast Priscilla’s professionele leven ook haar persoonlijke welzijn. Ze wist dat het tijd was voor verandering en kreeg van haar werkgever de Columbus training aangeboden. 

Een werkgever die om je geeft kan het verschil maken  

De focus op de klantervaring is toegenomen, dat kan ervoor zorgen dat medewerkers die bijvoorbeeld klantenservicewerkzaamheden verrichten of klachten afhandelen, een hogere werkdruk ervaren. Niet alle werkgevers ondernemen actie en dat kost ze al snel een gemiddeld jaarsalaris van een medewerker.

Gelukkig zijn er ook werkgevers die het anders aanpakken en ervoor zorgen dat medewerkers zich kunnen ontplooien en ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel. Zo ook de werkgever van Priscilla, een bank voor hypotheken en sparen.

Burn-out signalen en ontkenning 

Priscilla benadrukt een cruciale misstap die velen maken: het negeren van de eerste waarschuwingssignalen. “Ik realiseerde me geleidelijk dat het een serieuze burn-out was. Ik sliep op een gegeven moment bijna niet meer,” zegt Priscilla.

Dit is een veelvoorkomend symptoom dat zich meestal vanaf het begin van een burn-out voordoet, maar vaak wordt onderschat. 

Zelfs toen de signalen onmogelijk te negeren waren, bleef Priscilla volhouden. “Maar met slechts twee uurtjes slaap functioneer je niet goed meer. Ik kreeg huilbuien en moest om alle kleine dingen wel een traantje laten, zonder enige reden.”    

De zoektocht naar zelfzorg

In haar zoektocht naar welzijn nam Priscilla een moedige stap: ze nam tijd voor zichzelf. “Ik heb vrij genomen en ben spontaan naar Scheveningen gegaan, daar heb ik een hotel geboekt.” 

Priscilla realiseerde zich tijdens haar tijd aan zee dat er meer nodig was voor een duurzaam herstel. Het was een voorbode van de enorme transformatie die zou volgen.

Het dieptepunt kwam steeds dichterbij

De situatie bereikte een dieptepunt toen Priscilla’s lichamelijke gezondheid onder haar burn-out begon te lijden. “Ik zat niet alleen mentaal maar ook fysiek helemaal vast. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.” 

Dat was het moment dat Priscilla de onontkoombare realiteit onder ogen kwam, ze wist dat er iets moest veranderen. Deze wake-upcall moedigde Priscilla aan om haar keuzes en prioriteiten te heroverwegen. Het was een inzicht dat haar uiteindelijk zou leiden naar haar pad van herstel.

“Ik hoorde een nummer van Roel van Velzen, dat ‘Jij maakt muziek’ heet. Dat is een super mooi nummer wat ik al tig keer had gehoord. Maar plotseling in de auto dacht ik, ‘Ik moet nu echt voor mezelf kiezen,’” herinnert Priscilla zich.  

“Toen heb ik de volgende dag mijn werk gebeld en aangegeven dat ik voorlopig niet meer zou komen.”

Priscilla’s werkgever bood haar de Columbus training aan  

De introductie van de Columbus training in Priscilla’s leven kwam op een kritiek moment. Aanvankelijk stond ze sceptisch tegenover deze onbekende aanpak. “Ik geloof ergens in juni, toen had ik het met een vriendin over wat ik aan het doen was. Plotseling viel het kwartje, ik dacht, ik heb een tijd geleden ook iets van mijn werkgever gekregen, een flyer over een training.” Maar Priscilla keek door haar burn-out eerst nog sceptisch tegen de training aan. 

Priscilla’s eerdere pogingen tot mindfulness training bleek niet in wat ze nodig had. “Ik wist niet hoe ik eruit moest komen. Ik dacht, ‘misschien is het onbekende toch wel hetgeen wat ik nodig heb.’” 

Haar dieptepunt bleek ook haar keerpunt, thuis blijven zitten met een burn-out bood geen oplossing. Priscilla besloot om de Columbus training een kans te geven, een beslissing die, zoals ze zelf aangeeft, haar “kijk op het leven zou veranderen”.

Ervaring met de Columbus training

De Columbus-training hielp Priscilla om haar innerlijke kracht onder ogen te komen. “Tijdens de Columbus training ben je als deelnemer vier dagen continu bezig met je eigen ontwikkeling, daarom had Ik het gevoel dat ik er iets van kon leren.” Deze periode van zelfreflectie bracht vele uitdagingen met zich mee, maar nog meer waardevolle inzichten.

Priscilla beschrijft een specifieke oefening die haar bijzonder raakte: “Vooral met die stokjes, want dat vond ik gewoon bloedirritant.” Hoewel frustrerend, waren het juist deze momenten die haar leerde om op een andere manier naar zichzelf en haar reacties kijken.

Priscilla’s Aha-moment

Foto coach Natasja in een coach groep van de Columbus training

Foto van coach Natasja in een coachgroep tijdens de Columbus training

Priscilla ging met een open blik de training in, zonder enige verwachting. De oefeningen en coachsessies hakten er tijdens de training in bij Priscilla, ze leerde dat haar gevoel er mag zijn en dat ze het mag laten zien.

Een belangrijke ervaring in Priscilla’s herstelproces was toen ze een diepgaand inzicht verkreeg in haar eigen gedragspatronen. Ze was onbewust continu bezig met de manier waarop mensen haar benaderen of op haar reageerde, specifiek of dit wel paste bij wat zij verwachtte. Haar Corinor Tribe Coach, Natasja, sprak haar erop aan, vertelt Priscilla. “Dat was echt voor mij het aha moment, Natasja hield mij een spiegel voor.”

De Columbus training bracht voor Priscilla een nieuwe manier van denken met zich mee, waarbij ze leerde om haar eigen behoeften en het welzijn te prioriteren.

Een nieuwe kijk op het leven na de Columbus training

Na de Columbus training onderging Priscilla’s leven een enorme verandering. Ze leerde haar werk en privéleven op een gezondere manier te balanceren en vond nieuwe manieren om met stress om te gaan. De impact van de training op haar dagelijkse leven was enorm. Priscilla voelt zich sterker en veerkrachtiger. Ze sport weer, gaat eropuit, brengt waardevolle tijd door met haar zoon. 

Priscilla heeft kort na de Columbus training ook de Mandela training gevolgd bij Corinor People & Tribe. De lessen uit beide trainingen implementeert ze in de reïntegratie op haar werk, maar ook in haar privéleven.

“Nu zie ik pas in hoe belangrijk zelfcompassie is. Ik heb geleerd mezelf te behandelen als een goede vriendin.”

Ze staat meer open voor diepgaand contact met anderen en heeft een positieve instelling overgehouden aan haar deelname.   

Advies voor mensen met burn-out klachten 

De boodschap van Priscilla naar anderen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden: “Durf te gaan voor een sprong in het diepe… wees niet bang voor het onbekende.”

Priscilla’s verhaal is gaat over de kracht van zelfontdekking en de moed om hulp te zoeken. Kamp jij met burn-out klachten of ken je iemand die met burn-out klachten kampt? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Je hoeft het niet alleen op te lossen. 

Je bent welkom bij Corinor People & Tribe. LinkedIn, Instagram en Facebook.