Columbus training nu ook in de Randstad!

Vanaf oktober 2024 bieden we de Columbus training ook
op Vrijhaven Zwier in Vinkeveen aan.
Voor meer informatie over de locatie:

Skip to main content

Herdefinieer Geluk en Succes

Geluk en succes

Zo Herdefinieer Je Geluk en Succes voor Jezelf

In een tijdgeest waarin succes vaak wordt geprezen als de heilige graal van geluk, rijst de vraag: is succes werkelijk de sleutel tot blijvende voldoening?

In een wereld waarin succes vaak wordt geprezen als de heilige graal van geluk, rijst de vraag: is succes werkelijk de ultieme sleutel tot blijvende voldoening?

Uit gegevens van het World Happiness Report 2023 blijkt dat Nederland op nummer 5 staat van gelukkigste landen, ondanks dat het niet het meest competitieve land ter wereld is.

Dit roept de vraag op of de jacht op succes echt hand in hand gaat met geluk.

Het Complexe Samenspel van Geluk en Succes

Het gangbare idee dat succes onvermijdelijk leidt tot geluk, is een misvatting. Hoewel succes zeker kan bijdragen aan geluk in bepaalde aspecten van het leven, is het geen garantie voor blijvend geluk.

Een van de belangrijkste concepten die het idee dat succes leidt tot blijvend geluk afzwakt, is de “hedonische tredmolen”. Deze theorie suggereert dat individuen over het algemeen terugkeren naar een stabiel niveau van geluk, ongeacht positieve of negatieve levensgebeurtenissen, inclusief het behalen van succes.

Maar als succes niet tot duurzaam geluk leidt, wat dan wel?

Wat Beïnvloed ons Geluk? De Mythe Ontmaskerd

In de psychologie benadrukt het belang van andere factoren zoals persoonlijke groei, betekenisvolle relaties en een gevoel van doel om duurzaam geluk te ervaren.

In 2005 stelde drie onderzoekers dat 50% van ons geluk genetisch bepaald is, 40% beïnvloed wordt door onze bewuste activiteiten en slechts 10% door onze levensomstandigheden. Ze noemden het de gelukstaart. Deze verdeling bood destijds een fascinerende kijk, maar omdat de drie elementen van de taart niet op zichzelf staan en schommelen gedurende ons leven, zoals Todd Kashdan beargumenteerde, stelde de onderzoekers van de “gelukstaart” hun mening bij.

Het gaat niet om de cijfers, het gaat erom dat onze gedragingen en gewoonten er wel degelijk toe doen, van dankbaarheid tot vriendelijkheid tot mindfulness en dat ze kunnen leiden tot duurzaam geluk.

Dit roept belangrijke vragen op: Wat is er werkelijk nodig voor geluk? En in welke mate draagt succes dan bij aan ons geluksgevoel? 

Als de druk oploopt voelen we onmacht en denken we dat weinig invloed hebben. Dat is niet altijd zo. We kunt wel degelijk met onze bewuste intentie en activiteiten veranderingen bewerkstelligen. Onze staat van zijn en de manier waarop we ons leven leiden speelt een grotere rol in ons gevoel van geluk dan de externe successen die we behalen. Dat wil zeggen dat ook jij zelf kunt definiëren wat succes is.

Persoonlijk Succes Versus Maatschappelijke Normen

Succes is een subjectief begrip waarvan de definitie per persoon varieert. Voor de een manifesteert succes zich in het opbouwen en onderhouden van waardevolle relaties, terwijl het voor de ander gaat om professionele prestaties of het overwinnen van uitdagingen. Het feit dat succes zo variabel is, weerspiegelt de diversiteit van onze ervaringen en de verschillende manieren waarop we voldoening en welzijn definiëren.

Interessant in dit verband is dat ongeveer 20 procent van de werknemers in Nederland het afgelopen jaar heeft geworsteld met burn-out klachten of emotionele uitputting. Als we interne of externe druk voelen om successen te behalen die ons van binnen niet gelukkig maken, dan kunnen we ons overweldigd voelen door stressklachten.

Deze gigantisch hoge burn-out cijfers onderstrepen de noodzaak om naast externe prestaties, meer te focussen op ons mentale welzijn en onze fysieke gezondheid bij het streven naar succes.

Als je ervaart dat jouw succes je niet gelukkig maakt, dan is het tijd om succes te herdefiniëren op een manier die persoonlijke voldoening en welzijn bevordert, in plaats van alleen externe prestaties na te streven.

Hack de Valkuilen van Succes

Met succes op zich is uiteraard niks mis, prachtig toch als je succesvol bent. Waar het mis gaat is dat we om dit succes te meten, ons vaak met anderen vergelijken die nog succesvoller zijn. Vervolgens begeven we ons dan op glad ijs, waar een verslaving op de tijdelijke high van succes op de loer ligt, al is het om toch even te kunnen voelen dat we minstens zo succesvol zijn als degene waar we ons mee vergelijken.

Dit is hoe je deze cyclus kunt voorkomen:

1. Val niet voor de eindeloze vergelijking

Social media gebruik resulteert in constante blootstelling aan de successen van anderen. Het klopt dat we vaak door veel mooie plaatjes en positieve teksten swipen en dat vergelijking slechts leidt tot een cyclus van ontevredenheid en onvervulde verlangens. Echter, kun je er ook voor kiezen om jezelf niet te vergelijken maar je te laten inspireren door de successen van anderen. Luister en kijk naar dingen waar jij motivatie uit kunt putten.

2. Geluk gaat verder dan de tijdelijke high van succes

Het bereiken van een doel kan een tijdelijk gevoel van euforie opleveren, maar dit gevoel is vluchtig. Wanneer de initiële opwinding wegebt, zoeken we naar de volgende ‘high’, wat een onverzadigbare honger naar meer succes creëert. Het stillen van deze honger kan als tijdelijk geluk voelen, maar dat is niet blijvend.

Jouw Herdefiniëring van Geluk en Succes

Een heroverweging van wat succes werkelijk inhoudt, is cruciaal in onze zoektocht naar voldoening en geluk. Het typische beeld van succes, vaak geassocieerd met materiële prestaties en externe erkenning, biedt een beperkte kijk op wat ons werkelijk gelukkig maakt. 

Ware voldoening en geluk gaan dieper: ze worden gevoed door het verwezenlijken van onze persoonlijke waarden en principes en door het vinden van innerlijke rust en tevredenheid. 

Om dit te bereiken kun je in plaats van alleen externe doelen ook interne groei ambiëren. Als jij een eigen definities van succes en geluk creëert, gebaseerd op wat voor jou persoonlijk waardevol en betekenisvol is, kunnen je een rijker en bevredigender leven leiden.

De Kracht van Zelfreflectie en Bewustzijn

Zelfreflectie en bewustzijn zijn cruciaal voor het bereiken van duurzaam succes. Door introspectie ontdekken we onze echte drijfveren en passies, die vaak verborgen liggen onder de oppervlakte van onze dagelijkse routines en maatschappelijke verwachtingen. 

Dit proces helpt ons onze ware ambities te identificeren. Ook, Het leidt tot een levenspad dat in harmonie is met onze persoonlijke waarden, en zo bijdraagt aan een diepere, meer betekenisvolle voldoening.

geluk en succes

Het Cultiveren van Duurzaam Geluk

Duurzaam geluk is geworteld in zelfacceptatie, zelfcompassie en het realiseren van onze unieke doelen en dromen. Dit vereist dat we ons losmaken van maatschappelijke druk en externe verwachtingen, en in plaats daarvan onze eigen waarden en principes koesteren. Cliché, maar het gaat om het vinden van vreugde in de kleine dingen, het waarderen van onze relaties, en het omarmen van onze persoonlijke reis met alle ups en downs. 

Duurzaam geluk is niet afhankelijk van externe validatie of materiële successen, maar komt voort uit een innerlijke bron. Het ontwikkelen van een mindset die gericht is op persoonlijke groei en zelfreflectie kan ons helpen dit duurzame geluk te bereiken. Het is een doorlopende reis van zelfontdekking, waarbij we leren om onszelf te waarderen voor wie we zijn, niet alleen voor wat we hebben bereikt.

Door te focussen op persoonlijke groei, zelfkennis en het nastreven van wat werkelijk belangrijk is voor ons, kunnen we een leven leiden dat rijk is aan betekenis en voldoening. Deze ontdekkingstocht naar onszelf biedt ons de sleutel tot een dieper en authentieker gevoel van geluk, ver verwijderd van de oppervlakkige glans van traditioneel succes.

Stap uit je Comfort Zone en Ga op Ontdekkingsreis naar Jezelf

Wij begrijpen de complexiteit van persoonlijke ontwikkeling en de zoektocht naar jezelf. Onze trainingen zijn ontworpen om individuen te helpen hun eigen pad te vinden en te volgen.

We bieden de tools en inzichten die nodig zijn om de ware betekenis van succes en voldoening te ontdekken. 

Ben je klaar om je ware potentieel te ontdekken en je leven op een meer betekenisvolle manier vorm te geven? Neem de regie in handen en ontdek wat jou echt gelukkig maakt.

Meld je aan voor de Columbus training Informatieavond.