Skip to main content

Feedback geven en ontvangen zonder APK’tje (advies, projectie, kritiek)

Viona MEO 2 Team coaching & Ontwikkeling
Feedback geven Viona MEO 2 Team coaching & Ontwikkeling

Foto: Viona Terleth – MEO 2 Docent – Generatie en Leiderschap Expert

Feedback geven en ontvangen kan een constructief proces zijn, maar vaak loopt het helaas anders. Veel medewerkers voelen zich niet prettig tijdens evaluatiegesprekken. Dat komt vaak mede doordat feedback niet op de juiste manier wordt gegeven. Sterker nog, vaak is het helemaal geen feedback maar een apk-tje! Advies, Projectie en Kritiek en dat is feedback juist niet.

Heb jij tijdens je werk te maken met feedback geven en ontvangen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je hiermee omgaat als leidinggevende en als medewerker. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het proces soepel verloopt en dat beide partijen kunnen groeien. Hier zijn zes veelvoorkomende valkuilen en tips om ze te overwinnen.

6 Valkuilen van feedback geven en ontvangen

Timing en context: Feedback geven op een onhandig moment of in een onprettige omgeving kan de effectiviteit verminderen. Plan altijd een afspraak in voor het geven van feedback en wacht niet te lang. Hoe sneller hoe beter.

Eenrichtingsverkeer: Het moet een dialoog zijn en geen monoloog waarbij beide partijen zich gehoord en begrepen voelen tijdens het gesprek. Dus stel een vraag na je feedback ; “hoe kijk jij hier tegenaan?”

Persoonlijke of kritische feedback: Als feedback persoonlijk is kan het defensief gedrag veroorzaken, met als gevolg dat de ontvanger zich afsluit voor waardevolle inzichten. Hou het feitelijk!

Niet specifiek genoeg: Onduidelijke feedback biedt geen richting voor verbetering en veroorzaakt verwarring. Wees concreet en benoem de feiten!

Het negeren van feedback: Bijvoorbeeld het niet luisteren of niet handelen op basis van feedback, ondermijnt de groeimogelijkheden. Je bepaalt zelf of je iets met feedback doet, maar wanneer je vaker dezelfde feedback krijgt, is het handiger dat je er toch mee aan de slag gaat, of nog meer feedback gaat vragen hierover bij anderen.

Gebrek aan follow-up: Feedback geven is een proces, geen eenmalige meeting. Zonder follow-up kan de kans op ontwikkeling verloren gaan.       

Hoe feedback geven wel werkt

Creëer om te beginnen een veilige omgeving. Dit is een belangrijke voedingsbodem voor het bespreken van feedback. Zorg voor een sfeer van vertrouwen en respect, waar de ontvanger en jij beiden open staan om te luisteren en te leren.

“Feedback is een bouwsteen voor persoonlijke en professionele groei, maar het is een vaardigheid die zowel in het geven als in het ontvangen openheid vereist.”        
Viona Terleth

Viona Terleth

Generatie en Leiderschap Expert

De kunst van onderbouwde feedback geven

De effectiviteit van feedback staat of valt met de juiste onderbouwing. Het is belangrijk dat je teamleden begrijpen hoe en waarom bepaalde feedback wordt gegeven.

  1. Benadruk de impact; het effect. door de positieve of negatieve gevolgen van het gedrag of de situatie uit te leggen. Wie werd er door de uitkomst geraakt en hoe? Dit zorgt ervoor dat degene die de feedback ontvangt begrijpt wat de gevolgen zijn. Dit kan motiverend werken voor het voortzetten of aanpassen van gedrag.
  2. Geef specifieke en constructieve feedback. Focus je op gedragingen die kunnen worden veranderd, niet op de persoon. Stel gewenst gedrag voor. Bijvoorbeeld: “Ik zag dat het rapport erg gedetailleerd was, misschien kunnen we de kernpunten volgende keer beknopter presenteren,” is effectiever dan te zeggen “Je rapport was erg lang.”
  3. Luister actief tijdens tijdens feedback gesprekken. Feedback is tweerichtingsverkeer waardoor we allemaal voorwaarts kunnen bewegen naar betere prestaties, diepere relaties en persoonlijke groei. Soms zul je de drang voelen om jezelf te verdedigen als je feedback ontvangt (op jouw feedback). Weersta deze drang, stel verdiepende vragen en zie het als een mogelijkheid om te groeien. Jouw perspectief kan het hele proces een positieve wending geven.

Wil je dit ook leren en je inzetten om een betere leider of manager te worden voor jouw team? Neem een kijkje in onze nieuwe opleiding: Team Ontwikkeling & Coaching MEO 2.

Ga de uitdaging aan om jouw team naar nieuwe hoogtes te lanceren

Werk aan je leiderschapskwaliteiten, zet de eerste stap en meld je hier aan voor de informatieavond van de Team Ontwikkeling & Coaching MEO 2 opleiding.

Bij Corinor People & Tribe omarmen we het ontvangen en geven van feedback met de intentie om elkaar te ondersteunen.

Wil je dit ook leren en je inzetten om een betere teamleider te worden voor jouw team? Neem een kijkje in onze nieuwe opleiding: Team Ontwikkeling & Coaching MEO 2.

Ga de uitdaging aan om jouw team naar nieuwe hoogtes te lanceren

Werk aan je leiderschapskwaliteiten, zet de eerste stap en meld je hier aan voor de informatieavond van de Team Ontwikkeling & Coaching MEO 2 opleiding.

Je bent welkom bij Corinor People & Tribe

Verbind met ons via LinkedIn, Instagram en Facebook.